REKLAM ALANI




   
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
0 546 432 3209
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
BİLİM ODASI
(DENEY SAYFASI)
İletişim

Eğitim İnternet Kafe

+(90) 324 751 75 10
 


Mehmet SANİ

+(90) 536 689 29 47


 

Mail Adresimiz
 

mehmetsani54@hotmail.com

 

 

 


 

GÜLNAR’IN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ” KONULU PANELE VATANDAŞLARIN İLGİSİ YOĞUN OLDU

Gülnar Kaymakamlığı himayesinde, Gülnar Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Gülnar içinde ve Gülnar dışında bulunan 26 derneğin düzenlemiş olduğu “Gülnar’ın Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu panel 9 Ağustos 2013 tarihinde saat 09:30 – 18:00 arasında Silifke Gülnarlılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Selçuk Ünv. Taşucu MYO Md Yrd.ve Öğr. Elemanı Ömer TOL’un sunumuyla Gülnar Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir.Panele Mersin Gülnarlılar kalkındırma ve Eğitim Derneği yönetim kurulu üyesi ve belediye başkan adayı İsa Değirmenci,Muhtarlar,sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri,Siyasi parti temsilcileri,ve çok sayıda vatandaş katıldı  

KONUŞMACILAR

1- Prof.Dr.Halil KUMBUR ( Panel Bşk.)         -Mersin Ünv. Mühendislik Fak. Çevre Müh.Böl. Öğr.Üyesi

2- Prof.Dr.Ayşe ÇALIK ROSS                          -Kocaeli Ünv. Fen- Edb. Fak. Arkeoloji Böl. Öğr. Üyesi

3- Öğr. Gör. İshak KOZAK                 - Selçuk Ünv. Silifke Taşucu MYO Turizm Reh.Böl. Öğr. Gör.

4-Öğr. Gör. Şakir YILMAZ                 - Mersin Ünv. Gülnar MYO Muhasebe ve Vergi Uyg. Öğr. Gör.

5. Uzm. Psikolog Yahya BULUT     -Gülnar Kalkınma ve Eğitim Derneği Genel Başkanı

Panel etkinlik programı dahilinde açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Gülnar Belediye Başkanı Sayın Ahmet GÜNEL   panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.       ”Özellikle Gülnar dışında bulunan derneklerin bu tür sosyal bir faaliyeti Gülnar’da gerçekleştirmiş  olmaları bizleri onurlandırdı. Gülnar içinde ve Gülnar dışında yaşayan, Gülnar’ın sorunlarını kendi sorunlarıymış gibi benimseyen tüm Gülnarlılara, paneli düzenleyen  panel düzenleme ve organizasyon komitesine teşekkür ediyorum.”dedi.

Gülnar Kaymakamı  Sayın Tekin DUNDAR bu tür toplantıların sürdürülebilirliği açısından, özellikle sivil toplum kuruluşlarınca  düzenlenmesi önemsiyorum. Paneli düzenleyen tüm Gülnarlılar derneklerine, panel düzenleme ve organizasyon komitesine  ve tüm panelistlere teşekkür ederek bu panelin Gülnar’a faydalı olmasını  dileyerek, bu tür çalışmaların devam etmesi temennisiyle, bundan sonra yapılacak bu ve buna benzer tüm etkinliklere Gülnar Kaymakamlığı olarak destek vereceklerini söyledi.

Prof.Dr. Halil Kumbur, Gülnar’ın kalkınma yolundaki dinamikleri hakkında bilgi verdi.

Gülnar’ın kalkınmasında yol problemlerinin giderilmesinin yayla turizmini artıracağını, bölgede yetişen hayvansal ve tarımsal ürünlerinin pazarlamasının kolaylaşacağını söyledi. Yine bölgede kurulma kararı verilmiş olan atom santralinin yapım aşamasında ve çalışma sürecinde buradan Gülnar’ın azami derecede faydalanması gerektiğini belirtti.

Prof.Dr.Ayşe Çalık ROSS, Gülnar’ın Arkeolojik Değerleri hakkında detaylı bilgi verdi ve Gülnar’ın Kültür Varlıkları Envanterinin çıkarılması için gerekli izinlerin alınmasını istedi. Öğr. Gör. İshak KOZAK, Gülnar’ın Turizm Potansiyeli hakkında katılımcıları bilgilendirdi ve Turizmin Gülnar’ın kalkınmasında itici güç olabileceğini söyledi.

Uzm. Psikolog Yahya BULUT, katılımcılara Gülnar’ın Kalkınması İçin Bir Model Önerisi sundu.

Gülnar’ın kalkınması için birkaç tane proje örneği ismi söyleyerek, süt keçisi yetiştiriciliği örneğini açıkladı ve IPARD dan %65 hibe alınabileceğini söyledi. Değişik projelerin gerçekleştirilebilmesi için derneklerin daha güçlü olması gerektiğini ve bunun  için de derneklerin birleştirilerek federasyon kurulması gerektiğini söyledi.

Öğr. Gör. Şakir YILMAZ, Gülnar Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Ofisinin Tanıtımını yaparak

“Gülnar’ın kalkınması için birey olarak üzerimize düşen görevlerimizi yerine getirmeliyiz. Bunun için gönüllü olmalıyız ki sağlam temeller oluşturabilelim.”dedi. Proje yazmak isteyen şahıs, kurum ve kuruluşlara rehberlik yaptıklarını ve her zaman için ofisin yardıma hazır olduğunu söyledi. Proje ofisinin destekleriyle şimdiye kadar yapılan ve çıkan projelerle ilgili bilgi verdi.

Tartışma oturumunda söz alan katılımcılar paneli düzenleyen düzenleme ve organizasyon komitesine ve panelistlere teşekkür ettiler.

Bu tür etkinliklerin daha sık yapılması gerektiğini ve etkinliğin tanıtımının daha geniş kitleye değişik basın yayın araçlarıyla duyurulması gerektiğini söylediler.

Katılımcılardan bazıları bölgede bulunan tarihi ve kültürel değerlerin bir an önce tespit edilmesi gerektiğini ve buralarda devlet tarafından kazı çalışması yapılmasını istediler.

Gülnar Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan, Gülnar’ı tanıtan bibloların Gülnar içi ve Gülnar dışındaki yapılan etkinliklerde plaket yerine verilmesi ve böylece Gülnar’a katkı sağlanması gerektiğini söylediler.

Konuşmacıların açıklamaları ve katılımcıların kendilerine sordukları sorular ve yapılan tartışmalar neticesinde aşağıdaki hususlarda fikir birliğine varılmış ve “Sonuç Bildirgesi” katılanların oy çokluğu ile kabul edilmiştir.

  1. Kentlilik ve kent bilincinin oluşması için gerekli çalışmaların yapılması
  2. Tarih ve kültürel çevrenin oluşturulması
  3. Tarıma  dayalı sanayinin geliştirilmesi
  4. Hayvancılığın geliştirilmesi için daha etkin tedbirlerin alınması
  5. Eğitimin geliştirilmesi, üniversitede okumak için gelen öğrencilerin pansiyon ve sosyal aktivite yapacakları yerler sorununun çözülmesi
  6. Çağdaş yaşanılacak sosyal alanların geliştirilmesi
  7. Belediyecilik hizmetlerinin düzgün ve zamanında yapılması (içme- kullanma suyu arıtma kanalizasyon, otogar, çevre, altyapı vb. sorunlar)
  8.  İlçe sınırları içerisinde kurulacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile bölgede oluşacak sosyoekonomik yapı, turizm, tarım, konaklama potansiyeli Gülnar lehine yansıtılmasına çalışılması.
  9. Mersin ve diğer illerde yaşayan Gülnarlıların katılımının sağlanması, bu konularda Gülnar bilincinin oluşturulması
  10. Sosyal içerikli projelerin oluşturulması
  11. AB , KOYDES, BELDES, ÇKA, IPARD vb kaynaklardan mutlaka yararlanılmalı. El sanatlarına ağırlık verilmeli
  12. Tarihi eserlerin 2863 sayılı  yasa ile Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilmesi için gerekli çalışmaların yapılması
  13. Turizm potansiyelinin araştırılarak ortaya konulması, yayla turizminin geliştirilmesi
  14. Tarih, kültür, turizm ve doğal kaynak potansiyellerinin dokümantasyonlarının oluşturulması (Bu konuda Kültepe için çıkarılacak)
  15.  26 dernek gücünün birleştirilmesi için Gülnar dernekleri federasyonunun kurulması
  16. Hayvancılık, tarım, eğitim, turizm, tarihi ve kültürel kaynakların öne çıkan projelere öncelik verilmesi, bu konuda kişilerin, şirketlerin geliştireceği projelere gerekli desteğin verilmesi, hibe ve yardımlardan Gülnar’ın faydalandırılması, bunun için uzman kuruluşlardan destek alınması, (Süt keçisi yetiştiriciliği projesi uygulanmaya alınabilir)
  17. Kültür varlıklarının envanterinin çıkarılması için çalışma başlatılması
  18. Ulaşım sorununun bir an önce giderilmesi için ilgililerle temasa geçilmesi.
  19. Arazi kabiliyet sınıflarının belirlenmesi, tapu-kadastro mülkiyet haklarının belirlenip yasal kalıcılığın sağlanması
  20. Mevcut köy kültürlerinin değerlendirilmesi
  21. Halk eğitimi kültürü, toplumun en küçük çekirdeği ailelerin eğitimi (Ailelerin aynası olan çocuklarımızın eğitimi ve annelerin eğitimi)
  22. Köylerin yaşam kalitesini yükselterek, göçle gidenlerin köylere dönüşleri için gerekli projelerin  gerçekleştirilmesi
  23. Öncelikli kurtarılacak olanların tespit edilmesi, özellikle ulaşım sorunu çözülürken yol yapımına dikkat edilmeli varsa antik yolların korunması için gerekli önlemlerin alınması
  24. Kültür turizmi öğeleri (kültür varlıkları) yok edilmeden, kültür dokusu korunmuş turizmde bir Yörük köyü, Türkmen köyü ; saf, duru, doğal modern hayatın teslim almadığı bir tarihi ve kültürel doku oluşturulması
  25. Yok edilmekte olan endemik bitkiler korunmalı (Tıbbi bitkiler geven dikeni gibi flora unsurları, botanik unsurlar) patent alınabilecek unsurlar tespit edilmesi
  26. Zoolojik olarak hayvanlar (karettalar, kelebekler gibi) tespit edilmeli
  27. Çevre ve tarihi kültür mirasına zarar vermeyecek projelerin tanımı yapılmalı, vatandaşın en temel ihtiyaçları karşılanırken tahribat yapılmamalı
  28. Eğitim anıtı yaptırılması
  29. Değişik projelerin gerçekleştirilebilmesi için derneklerin daha güçlü olması gerektiğini ve bunun  için de derneklerin birleştirilerek federasyon kurulması
  30. Bütün bu konuların ele alınması, önceliklerinin belirlenmesi ve uygulamaların geliştirilmesinin koordinasyonunu ve takibini sağlamak  için, GÜLNAR KALKINMA KONSEYİ’nin kurulmasına karar verildi. Kurulacak Kalkınma konseyinin İcra Kurulu’nda görev alacak dernek temsilcilerinin isimleri belirlendi:

              Mehmet Ali Kantar                     Gülnar Kalkınma Ve Eğitim Derneği

  • Murat Çalık                                  Gülnar Muhtarlar Derneği
  • Mustafa Değirmenci                  Gülnar Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Derneği
  • Alpaslan ÜNÜVAR                   Gülnar Badem Üreticilerini Destekleme Derneği
  • Yafes Demir                                                Mut Gülnarlılar Kültür, Dayan. Ve Yardım. Derneği
  • Ömer Tol                                     Silifke Gülnarlılar Tanışma ve Dayanışma Derneği


1758 kez okundu

Yorumlar

TEŞEKKÜR     15/08/2013 21:56

Gülnar'ın yetiştirdiği, konusunda lider, memleketini seven ve Gülnar için her türlü fedakarlığa hazır olan güzide insanlar; Prof. DR. Halil Kumbur hocama, Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross hocama, Öğretim Görevlisi İshak Kozak hocama, Öğretim Görevlisi Şakir Yılmaz hocama ayrı ayrı olmak üzere, Panele katılımlarından dolayı, dernekler adına teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Gülnar onlar için Gurur duyuyor.
Misafir - Yahya BULUT

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret584566
GÜLNAR NÖBETÇİ ECZANE
buraya tıklayınız
Facebook Sayfası

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Site Haritası
Üyelik Girişi