REKLAM ALANI




   
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
0 546 432 3209
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
BİLİM ODASI
(DENEY SAYFASI)
İletişim

Eğitim İnternet Kafe

+(90) 324 751 75 10
 


Mehmet SANİ

+(90) 536 689 29 47


 

Mail Adresimiz
 

mehmetsani54@hotmail.com

 

 

 


 

Nükleer enerji ülkemiz için şart Dediler

Novovorenej (Rusya) Nükleer Santrali'nin çevresel etkilerini görmek ve Akkuyu'da yapılması planlanan inşaat kısımlarında hangi sektörlerin çalışabileceği konusunda bilgi alışverişinde bulunmak için Rusya'ya giden işadamları, kafalarındaki sorulara cevap buldular.

Nükleer Santral inceleme gezisine; Mersin Yaş Sebze Meyve Sektörü Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Servet Özkaya, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Alper Gürsoy, Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Emin Ucuz, Mersin Yapı Müteahhitleri Denneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, MTSO ve TURAB üyesi Ali Öztürk, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Çetin Öztepe, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisi Prof. Dr. Halil Kumbur, Gazeteci-Yazar Ramazan Sarıtaş, Büyükeceli İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Burcu Nazenin, Büyükeceli eski Belediye Başkanı Hümmet Büyük, Mersin Tercüman Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Abdi Satıroğlu, İhlas Haber Ajansı (İHA) Mersin Temsilcisi Hüseyin Kar, Kanal 33 TV Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Demir, CİHAN Haber Ajansı'ndan Hasan Küçük, TRT'den Güngör Küçükyılmaz, Silifke Göksu Gazetesi'nden Murat Şengi, Silifke Haberler WEB'den Atike Ceylan katıldı.

Reaktörlerin içerisine kadar girip, incelemelerde bulunan, nükleerin tarım, turizm, ticaret ve hizmet sektörlerine etkilerini detaylı bir şekilde soran işadamları geziden memnun döndüler.

   Santral yapımının büyük bir iş fırsatını olduğunu söyleyen işadamları, inşaat sürecinde yerel firmaların desteklenmesini istediler. Gölün kenarına kurulu olan Novovorenej Nükleer Santrali'ni gezen katılımcılar, çalışanların sağlıkla ilgili hiçbir sıkıntılarının olmadığını gördüklerini dile getirdiler.

Türkiye'de ilk nükleer santralin Mersin'de yapılması nedeniyle özellikle bölge halkının endişelerini yetkililere aktaran işadamları ve basın mensupları, güvenlik konusunda detaylı sorular sorarken; santralin faaliyete girmesinden sonra Rusya'dan turizm alanında destek beklediklerini kaydettiler.

Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel’de bu güne kadar birçok sivil toplum örgütleri ve çevrecilerin nükleer santrali protesto etmek için kendilerinden destek istediklerini hatırlattı. Nükleer santrale karşı olmadıklarını, ancak yerinin yanlış olduğunu ifade eden Günel şöyle devam etti: "Şimdi bu santralleri gezip insanlarla iç içe olduklarını görünce şahsen tatmin oldum. Bundan sonra bölgemizdeki insanlara bu kadar korkulacak bir şey olmadığını anlatacağız. Ben nükleer santralin bize zarar değil fayda getireceğine inanıyorum. " diye konuştu.

    Gazeteci Yazar Ramazan Sarıtaş: "Rusya'da gidip, nükleer santralleri yerinde görmemiz, bakış açımızı değiştirdi. Enerjisinin tamamını doğalgazdan karşılayan Rusya'da 30 tane nükleer santral varsa, bu bize bir mesaj vermeli. Yapılan tüm gezilerde sağlık açısından tehlike olmadığını gördük. Devlet politikamız olan 2023 vizyonumuzda 2 trilyon dolar ticaret, 500 milyon dolar ihracat hacmi, dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisine girme ve kişi başına milli gelirin 25 bin dolara çıkartılması var. Nükleer santral, bu hedefe ulaşmak ve sanayicimizin tereddüt içinde olduğu enerji tedariğinin giderilmesi için büyük rol oynayacak."diye konuştu.

Büyükeceli eski Belediye Başkanı Hümmet Büyük: "Büyükeceli'ye yapılacak olan Nükleer santralin firması Genel Müdürü Aleksandır Superfin'e Akkuyu Nükleer Santralin sosyal tesisin nereye yapılacağını sordum. Cevaben Büyükeceli sınırları içerisine bir yere yapılacağını söyledi. Nükleer santral tel çiti 400 mt. dışında yeni bir güvenlik tel çiti çekileceğini sordum, cevaben böyle bir yeni tel çiti Büyükeceli sınırlarına çekilmeyeceğini söyledi. Personel alımı ile ilgili soruma cevaben santralin yapılacağı yöreden % 80 personel alımı yapılacağını bildirdiler. Büyükeceli Akkuyu'ya yapılacak olan santral sahasının 1000 hektar olduğunu Varonej 2’nin 76 hektar sahaya yapıldığını ve Akkuyu Nükleer santralin çok aşırı geniş bir sahaya yapıldığı soruma cevaben Türkiye bize bu şekilde verdi söz konusu yeri dediler. Santral yapımı bitince saha biraz daraltılabilir dediler. Son sorumda Varonej 1 santral yapılmadan önce bu yörede kaç kişinin ikamet ettiğini ve de santral yapıldıktan sonra kaç kişinin ikamet ettiğini sordum. Cevaben santral yapılmadan önce çok küçük bir köydü. Şuan 32000 nüfuslu bir kasaba olduğunu söylediler. Kısaca özetlersem, ben Büyükeceli eski bir belediye başkanı olarak şunu demek istiyorum. Gördüğüm kadarı ile bu yöreye zarar vereceğine kesinlikle inanmıyorum. Tam aksine çok katkıları olacağına inanıyorum. Çevreciyim diye gelenlere kesinlikle inanmıyorum" dedi.

 

 



1790 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam114
Toplam Ziyaret582370
GÜLNAR NÖBETÇİ ECZANE
buraya tıklayınız
Facebook Sayfası

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Site Haritası
Üyelik Girişi