REKLAM ALANI




   
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
0 546 432 3209
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
BİLİM ODASI
(DENEY SAYFASI)
İletişim

Eğitim İnternet Kafe

+(90) 324 751 75 10
 


Mehmet SANİ

+(90) 536 689 29 47


 

Mail Adresimiz
 

mehmetsani54@hotmail.com

 

 

 


 

Gülnar İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Gazi KIRLANGIÇ İstiklal Marşının Kabulünün 91.yıldönümü nedeni ile yaptığı Konuşma.

      Gülnar İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan  İstiklal Marşı'nın kabulünün 91. yıldönümü etkinlikleri Gülnar Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi çok amaçlı salonunda saat 10.00’da gerçekleşti.
Gülnar İlçe Milli Eğitim Müdürü  M.GAZİ kırlangıç İstiklal Marşının Kabulünün 91.yıldönümü nedeni ile yaptığı açılış konuşmada;
Bugün 12/ Mart / 2012 Yani İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 91.yıldönümü.
Bir Tarihçi der ki; ‘’İyi bir tarihçi incelediği zamana gidebilendir’’ Şimdi bir hayal alemine dalalım ve o günlere gidelim:
Zaman 1920 eylülüdür. Genel Kurmay Başkanı İsmet Bey, milli birliğin mimarları öğretmenlere şükranlarını belirtmek için Milli Eğitim Bakanı Rıza Nur Bey’i ziyaret eder. Sohbetlerinde İsmet Bey, ‘’Fransa gezisinde Fransa Milli marşı diye marşı duyduğunu, marş söylenirken Fransızların manevi duygularının arttığını, bizde de bir milli marş yazılması için yarışma açılmasının iyi olacağını’’ifade eder.

     Kısa süre sonra da Milli Eğitim Bakanlığı marş yazımı için TBMM’de kanunçıkartarak yarışma düzenler. Yarışma için 724 şiir gönderilir. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenir. 6 tanesi ayrılır. Ama hiçbiri beğenilmez; marş olacak değerde bulunmaz.
     
     Bu arada Çanakkale Muhabereleri münasebetiyle yazılan, akıllardan çıkmayan ‘’ Çanakkale Şehitleri’ne ‘’ adlı manzumesiyle hafızalarda yerini alan ve Anadolu’nun muhtelif yerlerinde verdiği hutbelerle, Milli mücadelenin manevi hazırlayıcılarından Mehmet Akif’in milli marşımızı yazması için büyük bir beklenti oluşmuş, ancak Akif ödül nedeniyle katılmamıştı.
     
     TBMM, Akif’in marşımızı yazması için yarışma şartlarını değiştirerek onun yazması için davet göndermişti. İşte İstiklal Marşımızın yazılış şartları böyle olgunlaştı.
      Dört bir yan işgal altında, İstanbul Hükümeti üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmemekte, Ankara Hükümeti’ni destekleyenler ise ‘’ eşkıya ve gavur’’ olarak nitelenmektedir. Yabancı işgalleri yetmezmiş gibi, yeni kurulan düzenli ordumuza karşı iç isyanlar çıkmış, bu belalar savuşturulurken Yunanlılar İnönü’de durdurulmuş Ankara Hükümeti Londra Konferansı’na çağrılarak uluslar arası alanda resmen tanınmıştı. Yunanlıların İnönü’de yenilmesi ve Ankara Hükümeti’nin çeşitli devletler tarafından tanındığı günlerde Akif eserini tamamlayarak Meclis’e sunmuştu.
  
     Milletimizin TBMM etrafında kenetlendiği, Mehmetçiğimizin soğuk mart günlerinde Yunanlılarla savaşa hazırlandığı, temsilcilerimizin Londra’da işgalcilere Türk Milleti’nin masum hakları için görüşmeler yaptığı anda, Mehmet Akif 48 saatte şiiri yazarak teslim etti. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey seçilen 6 şiiri ve Akif’in adı yazılı olmayan şiiri ordu komutanlarına göndererek askerlere okunmasını sağladı.
Diğer 6 şiir askerlerimize herhangi bir etki yaratmazken, Akif’in imzasız şiirini duyan Mehmetçiklerimizin maneviyatlarında hissedilir şekilde güçlenme meydana geldi. Bu gelişmelerin ardından Mecliste 1 Mart günü sözü edilen 7 şiir okundu ancak o gün oylama yapılmadı. 12 Mart günü ise şiirle ilgili konuşmalar ve oylamalara geçildi.
Akif’in şiiri sık sık alkışlarla kesilerek defalarca okundu. Büyük bir çoğunlukla kabul edildi.
    
     Oturuma Mustafa Kemal Paşa başkanlık etmekteydi. İstiklal Marşı’nı ayakta dinleyenler arasındaydı ve ‘’Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet/ Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal’’ beytini en sevdiği kısım olarak belirtip ‘’bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır’’ dediği meclis kayıtlarına geçmişti.

     Bu hadiselerden günümüze 91 yıl geçti. Ama dış sorunlar, bölücü terör, ekonomik, ekolojik, küresel sorunlar varlığını sürdürürken; toprağın vatan olabilmesi için millet, milletin de devamlılığı için devletin olması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Devlet olmanın esası, o devletin mensuplarının kendine has dilinin, dininin gelenek göreneğinin, bayrağının ve marşının olması zorunludur. Bunların ortaya çıkması uğruna mücadele edenlerin destanlaşan hayatlarının konu edildiği şiirler yazılır. Bunların en iyisi de o milletin marşı kabul edilir.
    
     Günümüzde olduğu gibi, o günlerde İstiklal Marşı’nı beğenmeyen, eleştiren ve değiştirilmesini isteyenler vardı. Akif’in onlara cevabı ‘’ Allah, bu milleti bir daha İstiklal Marşı yazmak zorunda bırakmasın’’ olmuştu.
   
      Milli Marş; hürriyettir, istiklaldir. Bize özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı verenlere minnet duygularımı arz ederim dedi.
      Kırlangıç'ın konuşmasının ardından, öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu ve Oratoryo gösterilerini sundular. İstiklal Marşını en güzel okuma yarışmasında birinci olan Merve Gönen İstiklal Marşını tekrar okudu ve izleyicilerden büyük alkış aldı. Program sonunda, İstiklal Marşını en güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmada birinci gelen Atatürk İ.Ö.Okulu Öğrencisi Merve Gönen’e Belediye Başkanı Ahmet Günel hediyesini verdi 
        Yarışmada 2.Olan Gülnar Lisesi Öğrencisi Derya Bağçı’ya Cumhuriyet Savcısı Melih Aladağ hediyesini verdi. Yarışmada 3.Olan 100.Yıl İ.Ö.Okulu Öğrencisi Mertcan Topbaşoğlun’a hediyesini Hakim Savaş Tek verdi.
Programa Cumhuriyet Savcıları Melih Aladağ, Murat Özgen,Hakim Muzaffer Gökçe,Savaş Tek,Belediye Başkanı Ahmet Günel,İlçe Milli Eğitim Müdürü M.Gazi Kırlangıç,daire Amirleri,Okul Müdürleri ve Öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı.



1531 kez okundu

Yorumlar

HRKESİ KUTLUYORUM     12/03/2012 22:13

SEVGİLİ GÜLNARLILAR, KİMİ KUTLAYACAĞIMI, KİMDEN BAŞLAYACAĞIMI, KİME NE SÖYLEYECEĞİMİ TOPARLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM. YARININ DOKTORLARINI, GENETİK MÜHENDİSLERİNİ, SOSYOLOGLARINI, DİN ADAMARINI mı? ONLARI YARINA HAZIRLAYAN KURTULUŞ SAVAŞI RUHUNU BİZE BIRAKANLARI MI? SAYGI DEĞER ÖĞRETMENLERİMİZİ Mİ? YOKSA GÜLNAR'DA BİRLİK BERABERLİK ORTAMI SUNAN ÖZGÜR EĞİTİM YÖNETİCİLERİNİ Mİ? EN İYİSİ , HERKESİ BİRLİKTE KUTLUYORUM. BİİYORUM Kİ,İSTİKLAL MARŞI RUHU BİZİ SONSUZA KADAR TAŞIYACAKTIR: SAYGILARIMLA Yahya Bulut
yahya bulut

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam170
Toplam Ziyaret586121
GÜLNAR NÖBETÇİ ECZANE
buraya tıklayınız
Facebook Sayfası

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217
Site Haritası
Üyelik Girişi