REKLAM ALANI




   
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
0 546 432 3209
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
BİLİM ODASI
(DENEY SAYFASI)
İletişim

Eğitim İnternet Kafe

+(90) 324 751 75 10
 


Mehmet SANİ

+(90) 536 689 29 47


 

Mail Adresimiz
 

mehmetsani54@hotmail.com

 

 

 


 

GÜLNAR KAYMAKAMI GÜNGÖR İLÇEMİZİN EKSİKLİLKLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İLE İLGİLİ KONFERANS VERDİ…

Kaymakam Güngör’ün İlçemizin Eksiklikleri Ve Çözüm Önerileri İle İlgili “Gülnar Raporu”

2018/157 sayılı Cumhurbaşkanlığı atama kararnamesi ile Edirne/Meriç Kaymakamlığına atanan Gülnar Kaymakamı Sayın Ekrem Güngör, İlçemizin eksiklilikleri ve çözüm önerileri ile ilgili Gülnar Kültür merkezinde bir konferans verdi.Kaymakam Güngör konferansta  İlçemiz ile ilgili hazırlamış olduğu raporun sunumunu yaptı.

Konferansa Belediye Başkanı,mahalle muhtarları,Kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.Konferansa katılan vatandaşlarla vedalaşan, Kaymakam Güngör,Gülnar halkına duygulu anlar yaşattı.

GÜNGÖR , Gülnar ilçemizin eksiklikleri ve çözüm önerileri ilgili bir konferans vermiş olup , Gülnar raporu hazırlamıştır.

İlçe Kaymakamı Güngör Gülnar’la  ilgili raporda şunları aktardı;

Gülnar ilçesinin 100 yıllık sorunların çözmek için öncelikle birlik ve beraberlik ortamı oluşturulmalı, siyasi kaygılar bir tarafa bırakılmalıdır. Gülnarlı bürokratlar, akademisyenler, siyasetçiler, iş adamları, dernekler ve sivil toplum kuruluşu örgütleri bir araya gelmeli ve Gülnar Konseyi’ ni acilen oluşturulmalıdır. Bu konsey Gülnarın aşağıda sıraladığımız problemleri için sorunla ilgili en üst düzey devlet yetkililerine ziyaretler yapmalı, bu konuların çözümü için olumlu manada baskı yapmalıdır. Mevcut sorunların çözümü için İlgili Bakanlık, Valilik, Kaymakamlık birimleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Gülnar Belediyemizin konularına göre doğrudan veya dolaylı olarak destek vermesi, çözüm üretmesi gerekmektedir.
YOL
Yapımına başlanan ve yıllardır bitirilemeyen Gülnar-Silifke yolunun en kısa sürede bitirilmesi gerekmektedir.
İlçemizin Büyükeceli Mahallesine yapılacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali nedeniyle santral ile İlçe Merkezini birbirine bağlayan, karayolları ağına alınan Gülnar-Büyükeceli yolunun, İlçemizin Nükleer Santralin yapımı ve sonraki aşamalarında halkın ekonomik olanaklardan faydalanması için proje yapılarak kısaltılması ve en kısa sürede yolun yapılması gerekmektedir.
Yapımına başlanan Gülnar-Aydıncık, Gülnar-Mut, Gülnar-Ermenek yollarının en kısa sürede bitirilmesi, bu yolların standartlarının yükseltilmesi gerekmektedir.
Karayolları, Büyükşehir ve Yerel Belediyemiz yol ağında bulunan yolların özelikle mahalle yollarının asfaltlanması, parke çalışmalarının yapılması, alt yapı, üst yapı, kanalizasyon çalışmalarının bitirilmesi, sahil mahallerimizde sahil ve plaj düzenlemelerinin yapılması bunun yanında İmar planlarının en kısa sürede bitirilmesi gerekmektedir. 
İlçemizin bazı mahallelerinde günlük toplu ulaşım aracı (otobüs. minibüs vb.) olmadığı için kamu hizmetlerinden süresinde veya hiç faydalanamamaktadır. Çözüm yolu olarak belediyelerimiz aracılığı ile toplu ulaşım olmayan mahallelerimize hizmet verilmelidir. Mersin-Gülnar arasına Büyükşehir belediyemiz tarafından otobüs hattı oluşturulmalıdır.
SU
Gülnar’da tarım yapılan toplam arazi 518.870 da.’dır. Tarım faaliyetlerini başta tahıl tarımı, kuru baklagillerin ve endüstri bitkilerin tarımı yapılmaktadır. İlçe tarım arazisinin 512.840 da. Kuru, 6.390 da. Arazide ise sulu tarım yapılmaktadır. Bu nedenle İlçemizde yapımı devam eden içme suyu, sulama suyu, gölet ve baraj projelerinin en kısa sürede bitirilmesi, yeni gölet projelerinin uygun alanlarda ortaya konulması ve sulama suyu ihtiyacının kısa sürede giderilmesi gerekmektedir. Göksu, Gezende Barajı, Ermenek Çayı vb gibi akarsu ve göllerden tarımsal sulama suyu sağlamak için projeler yapılmalıdır. Ayrıca Pazaryeri deresi gölet haline getirilerek ilçe sulamasına ve ilçe turizmine hizmet vermelidir.
ELEKTİRİK
İlçemizdeki elektrik hatlarının çok eski olmasından dolayı sık sık elektrik kesintisi meydana gelmekte, vatandaşlarımızın, esnaflarımızın ve kamu kurum ve kuruluşlarımızın elektronik aletleri de zarar görmektedir, eski hatların bir an önce yenilenmesi ve yeni trafoların konması bu amaçla Elektrik alt yapı ve üst yapı çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir. Ayrıca Nükleer enerji santrali elektrik üretimine başladığında Gülnar sınırları çerisindeki çiftçilere, esnaflara, sanayicilere, turizmcilere ve kamu kurum ve kuruluşlarına ücretsiz elektrik enerjisi verilmelidir. Söz konusu durum uluslararası sözleşmelere şart olarak konulmalıdır.
İlçemizde TEDAŞ’ın şefliği bulunmadığından vatandaşlarımız elektrik ile ilgili abone vb. diğer işlemler için Silifke İlçesine gitmek zorunda kalmaktadır. İlçemize TEDAŞ’ın bir şefliğinin kurulması gerekmektedir.
TARIM 
İlçemizde birçok yerde Kadastro çalışmaları henüz tamamlanmamıştır. Bu nedenle araziler çok parçalıdır. Ayrıca, küçük parçalı, meyilli, engebeli ve taşlıktır. Miras mevzuatından kaynaklanan sorunları hâlen devam etmektedir. Mirasçıların fazla olması, güven nedeniyle taşınmazın bir kişide toplanarak işlenmesine müsaade edilmemesi nedeniyle toplam üretim ve verimde istenilen seviye yakalanamamıştır. Bu nedenle arazilerin toplulaştırılması gerekmektedir. Kadastro kaymaları düzeltilmelidir.
Çitçilerimizin ve iş adamlarımızın acilen Birlik ve Kooperatifler kurarak ürünlerini hak ettiği değerden satması ve aracıların ortadan kalkması için Tarımsal ürünleri işleyecek Zeytinyağı, Badem, Ceviz, Üzüm, Kuruyemiş İşleme ve paketleme, silo ve soğuk hava deposu gibi tesislerin ilçemizde kurulması gerekmektedir. 
Devam eden Tkdk vb gibi hibe destekleri ile yeni işletmelerin kurulması gerekmektedir. Ancak Genellikle üreticilerimizin yeterli sermayeye sahip bulunmaması, çekinmesi, girişimcilik ruhuna sahip olmaması nedeniyle yeterli duyuru ve çalışmalara rağmen devletimizin sunduğu Kırsal Kalkınma hibe ve desteklerinden yeterince faydalanmamaktadır. Bunun için bireysel başvuru yerine bölgesel kalkınmayı hedef alan teşvikler yapılmalıdır. Yeni yasal mevzuat düzenlemeleri yapılarak, Gülnara Kırsal Kalkınmada Öncelikli İlçe Statüsü kazandırılmalıdır.
İlçemize Hal kompleksinin kurulması ve elde edilen ürünlerin, sağlıklı bir şekilde ve değer kaybı olmadan pazarlanmasının sağlanması için önem arz etmektedir.

İlçemiz Dağlık bölgelerinde uygun görülecek bir bölgede Hayvancılık ihtisas Bölgesi kurularak hayvancılık ürünlerine yönelik sanayicinin bölgeye cazip olanaklarla çekilmesi süt, et satışlarındaki kayıpların azaltılması, ek istihdam alanı oluşturması bakımından oluşacak zararları düşürecektir. Söz konusu bölgenin tamamlanarak (alt yapı, inşaatlar, soğuk hava deposu v.s) işletmek üzere Belediye veya uygun görülen kuruma teslim edilmelidir.
İlçemizde Elma ve Kuş Üzümü'nde üç yıldır uygulanmakta olan İyi Tarım Uygulamalarını Badem, Ceviz gibi diğer ürünlerde de yaygınlaştırarak uygulanmalıdır. Hâlen 104 çiftçide uygulanmakta olan Organik Zeytin Projesi'ni diğer ürünler bazında, daha fazla sayıda çiftçiyle devam ettirilmelidir

Genç nüfusta işsizliği ve göçü engellemek için, Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından genç çiftçi projelerinin bölgeye özel istisnalar sağlanarak projelerden daha fazla yararlanılması sağlanılmalıdır.

SOSYAL YAŞAM
İlçe merkezimizde toplumun sosyalleşebileceği, sağlıklı iletişim ve etkileşim kurabileceği sosyal alanların olmaması, yöre halkının ve çalışmak amacıyla İlçeye gelen işçilerin ve devlet memurlarının yaşam kalitesini ve İlçeyle ilgili algılarını olumsuz yönde etkilemektedir. İlçemize gelecek olan yerli ve yabancı misafirlerin İlçemizden memnun ayrılmaları İlçemizin onlara daha modern ve hoşgörülü bir ortam sağlayabilmesine bağlıdır. Bu nedenlerle ilçemize her türlü aktivitenin olduğu Gençlik Hizmet ve sağlıklı yaşam merkezi yapılmalıdır bu amaçla ilçe merkezine ve çevresine sporcu kalma merkezi, kapalı halı saha, tenis kortu, yüzme havuzu, sinema, yürüyüş alanları, açık ve kapalı fitness spor alanlarının yapılması önem arz etmektedir. Sportif faaliyetler desteklenmeli, mahallere halı sahalar yapılmalı, Gülnar da bulunan spor kulüpleri, ilgili bakanlık, büyükşehir , yerel belediyemiz ve halkımızca desteklenmelidir.

İlçemize tüm kamu kurum ve kuruluşlarını içerisine alan idari sevk ve organizasyonu sağlayacak yeni ve modern bir hükümet konağı yapılması yapılacak konağın önüne ayrıca modern bir şehir meydanı alt kısmına ise büyük çaplı bir otopark yapılması gerekmektedir. Bunun yanında alt çarşı ve üst çarşının trafiğe kapatılarak, mevcut çarşılarında üstünün kapatılarak tarihi Anay ( Hanay ) Pazarı oluşturulup ilçe halkının hizmetine sunulmalıdır.
İlçe merkezinde umumi wc sayısı artırılmalıdır.
İlçemizin yaşlılık oranı Türkiye ortalamasının 3 katı olması nedeniyle yaşlı nüfusumuz genel nüfus içerisinde 24 gibi yüksek bir orana denk gelmektedir. Buna neden olan olayları değerlendirdiğimizde iş sahası olmaması ve tarım arazilerinin verimsiz olması nedeniyle genç nüfus ya göç etmektedir yada okuyup kamu işine yönelmektedir. Bundan dolayı ilçede kalan yaşlı nüfusumuz kendi başının çaresine bakmak durumunda kalmaktadır. Kendi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken yaşlı insanlarımıza devletimizin güzel evlere ve bakım merkezlerine yerleşmelerini önerdiğimizde sıcak bakmamaktadırlar. Çözüm yolu olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı veya Büyükşehir belediyesince ilçemize yapılacak yaşlı bakım evi sayesinde bu sorunun giderilmesinin mümkün olacaktır.
KÜLTÜR-TURİZM-TANITIM
Gülnar Kültür envanteri oluşturulmalıdır.
Tarihi turistik yerlerimiz, doğal coğrafik güzelliklerimiz, türbelerimiz restore edilip tanıtım rehberi ve videoları hazırlanarak turizme kazandırılmalıdır.
Meydancık Kalesi ayağa kaldırılmalı restore edilip turizme açılmalıdır.
Kültür Merkezimiz içine Müzeler yapılmalıdır.
Büyük bir halk kütüphanesi oluşturulmalıdır.
A.Şevki Göklevent Konağı restore edilip, Müze haline çevrilmelidir.
Zeynel Abidin Türbesi ve Pınarbaşı mevkii tarihi reakrasyon alanı yapılmalıdır.
Turizm acenteleri ile görüşülüp Gülnar turizm yolu oluşturulmalıdır.
Keçi Peyniri, Kilimcilik alanında çalışmalar yapılmalıdır.
Yaylalarımız turizme kazandırılmalıdır.
Çok katlı ilçe mimarisine uygun olmayan yapılaşmaya izin verilmemelidir.
Yöresel ürünlerimizin coğrafi işaretlenmesi alınıp Gülnar adına tescil edilmelidir.
Yassıbağ Göleti, Yanışlı Güvercin Mağarası, Yumuk Sıralı Şelaleri, Yer Köprü Şelalesi turizme kazandırılmalıdır.
KONUT
Toki Tarafından köylerimize tarım kent projeleri yapılmalıdır. Alt gelir seviyesindeki vatandaşlarımız için yöre mimarisine uygun çok katlı olmayan konutlar üretilmelidir.
Akkuyu Nükleer Güç Santralinde görev yapacak personeller ve güvenlik personelleri için (10.000-30.000 işçi, 650 güvenlik görevlisi) yapılacak olan konutların Gülnar sınırları içerisine yapılması gerekmektedir.

EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanlığınca açık olan kadrolar için ilçemizin ilk atamaya açılması veya il merkezinde fazla bulunan öğretmenlerin boş kadrolara atanarak öğretmen açığının giderilmesi gerekmektedir.

Mesleki teknik eğitim özendirilerek, bu bölümlere daha çok öğrenci alınmalıdır.

Gülnar İşşizlik envanteri çıkarılarak Büyük mesleki kursların (kamyon şoförü, kepçe operatörü vb. ) açılması, Gülnar’daki işsizlerin bu kurslarda eğitilmesi, Gülnar Halkının santraldeki mevcut işlerde istihdam edilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Kamu kurumlarında bulunan memur eksikliği en kısa sürede tamamlanmalıdır.

Mustafa Baysan Meslek Yüksek Okulumuza yeni ve gençlerimizce rağbet gören ihtiyaca uygun modern bölümlerin açılması gerekmektedir. Mevcutta bulunan erkek öğrenci yurdunun sorunlarının çözülerek işletmeye açılmalıdır.

Mersin Üniversitesince, Bölgemize dünya standartlarında Nükleer enerji ile ilgili merkezlerin ve bölümlerin açılması, özelikle bu yöredeki gençlerimizin yurt dışında eğitime gönderilmesi gerekmektedir.

İlçemizde şirket destekleri ve görüşmelerle kaliteli insan gücüyle, eğitimli insan gücünü çoğaltacak eğitim çalışmalarına öncelik verilmesi uygun olacaktır. Örneğin Meslek Liselerinde atölyelerin bölümlerinin arttırılması, donatımsal malzemelerin tamamlanması, ülkeler arası öğrenci değişim programları ve öğrenci gezileri yapılarak, insanların kaynaşması ve kültürel etkileşimin sağlanması önem arz etmektedir. Bölgemiz öğrencilerinin Rusya da eğitim alması sağlanmalıdır.

Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli enerji merkezlerinden biri olacak Gülnar ilçemizde bilimsel çalışmalara alt yapı hazırlayacak bir Fen Lisesinin şart olduğu, Şehirlerarası yolların bitimiyle de ilçemizin konumunun ve sosyal şartlarının daha iyi olacağı, denize ulaşımın 11 dakikaya düşeceği, komşu dört ilçemizde de Fen lisesinin olmayışı, İlçemize bir Fen Lisesi açılmasıyla, ilçemize olan eğitim cazibesini arttıracak ve bölgesel bir ihtiyacı giderecek ve eğitimsel göçüde engelleyecektir. (Ayrıca İlçemizde yapılacak bir Fen Lisesi için 1,6 milyon TL yardım yapacak bir hayırsever (Samiye Naim Eğitim Vakfı) bulunmaktadır. Bunun yanında, şu an ilçemizde mevcut ancak kullanılmayan 14 derslikli bir okul binası ve tadilatı gereken 120 kişilik bir yurt binası mevcuttur.)

SAĞLIK
İlçe Sağlık sistemimizin tam verimli işleyişi için mevcut çalışan sayısı yeterli değildir. İlçemize gelen personeller uzun süreli ilçemizde kalmamaktadır. Personel dağılım cetveline göre kadroların doldurulması hem işleyişi hızlandıracaktır hem de halihazırda çalışan personel üzerindeki işyükünü azaltacaktır. İlçe Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde çeşitli branşlarda doktor ve hastane teçhizatı ihtiyacı bulunmaktadır. İlçemizin kırsal bir bölge olmasından dolayı gelen personel ve uzman doktorların uzun süreli görevinde kalması, uzman kadro sayılarının arttırılarak veya kadroların dolu kalması sağlanarak vatandaşımızın yaşadığı mağduriyet önlenebilir.

Arz ederim.
Ekrem GÜNGÖR
Gülnar Kaymakamı

 

343 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam60
Toplam Ziyaret582316
GÜLNAR NÖBETÇİ ECZANE
buraya tıklayınız
Facebook Sayfası

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Site Haritası
Üyelik Girişi